December 2017                         

Op de dag van de vrijwilligers, hebben de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost Europa Texel hard gewerkt om het laatste transport van dit jaar te laden.

De hulpgoederen uit dit transport zijn bestemd voor Ramnicu-Sarat en Dunavatu de Jos in de Donau Delta aan de Zwarte Zee.

Dit gebied is heel arm, 80 % van de bevolking heeft geen werk.

Kinderen,die niet goed kunnen meekomen op school, worden geholpen met hun schoolwerk in het Zonlicht Centrum. Hier ontvangen de kinderen ook een maaltijd, vaak het enige  wat de kinderen die dag te eten krijgen.

's Winters is het daar heel erg koud en daarom zouden ze graag centrale verwarming aanleggen, zodat de kinderen in een verwarmde ruimte kunnen leren. In het transport zitten 2 pallets radiatoren, gesponsord door C.V.I.Texel.

Stichting Hulp Oost Europa wil graag meehelpen om kinderen een kans te geven op een goede toekomst en dat betekent dat ze eerst naar school moeten.

Vanaf Texel zijn er veel dekbedden en matrassen en bedden mee, die snel uitgedeeld gaan worden, want veel kinderen moeten zo op de koude grond slapen.Ook veel warme kleding en schoenen zijn mee en dit ervaren de kinderen al als een groot kado, want dan kunnen ze naar school.

En als extra verrassing is het speelgoed van de goedzak actie van A.H. mee. Deze kinderen zullen voor het eerst in hun leven speelgoed hebben.

Het gaat je door merg en been als je hoort hoe deze kinderen gebrek lijden; niet voldoende te eten en niet voldoende warmte.

Voor de volwassenen geldt dit natuurlijk ook.

Dankzij de hulp van de Spar Supermarkten op Texel en de Lidl kon er met dit transport ook voedsel mee.

Het is van levensbelang voor deze noodlijdende mensen om hulpgoederen te sturen.

Het afgelopen jaar zijn er 8 hulptransporten vertrokken vanaf Texel.

Deze transporten zijn allemaal met veel liefde klaar gemaakt door de vele vrijwilligers, maar om de kosten van het vervoer te betalen is een groot probleem.

Met het versturen van dit transport kon niet gewacht worden, omdat de winter invalt en de wegen moeilijk begaanbaar worden.

Helpt U mee?

U kunt een bijdrage storten op NL 18 RABO 036 25 21 905 t.n.v. Stichting HULP OOST EUROPA TEXEL ( met ANBI goedkeuring)

 

November 1017

 

Vrijwilligers van de stichting Hulp Oost Europa Texel waren de laatste weken druk bezig met het verzamelen van bouwmaterialen. 

Zo konden ze dinsdag en woensdag vele wasbakken en toiletpotten, radiatoren en deuren inladen voor transport naar Oradea in Roemenië.

Daar zullen deze materialen gebruikt worden bij de bouw van een opvang voor kinderen. 

Meer dan een jaar was er overleg en contact over en weer en dit contact stopt niet, want de stichting Hulp Oost Europa Texel vindt het heel belangrijk, om mee te helpen aan een goede toekomst voor kinderen.

Als we de kinderen nu helpen met scholing hebben ze kans op een betere toekomst. En daarom steunen we nu een schoolproject.

Bij dit project blijven we vanaf Texel zeker betrokken.

Ook bij het transport was de hele inrichting voor een kleinschalig weeshuis.

Voor alle kinderen een bed met dekbed en kussen en de verdere aankleding van het huis, zodat dit een thuis gaat worden voor verlaten kinderen, die nu nog op straat rondzwerven.

Ook de kinderen in Roemenië verdienen een kans en daarom is er weer een transport vertrokken.

Uw hulp bij de kosten van dit transport is onmisbaar.

NL 18 RABO 03625 21 905 t.n.v.Stichting HULP OOST EUROPA TEXEL ( met anbi goedkeuring) 

 

Juli 2017

In Roemenië in het  dorp Bod, district Brasov, zijn ze heel actief bezig met het renoveren van een oud schoolgebouw en ze hebben al enorme vorderingen gemaakt, echt fantastisch.
Het is een non profit organisatie, die werkt met kinderen in een achterstand situatie.  Ze zijn druk bezig om een dagcentrum op te richten voor kinderen die hulp nodig hebben.
De kinderen wonen veelal in arme gezinnen met 5 of 6 personen in één kamer zonder water en zonder al te veel meubels.
Om de kinderen te ondersteunen willen ze hen in de toekomst ook in het gebouw laten douchen en eten en soms ook overnachten.
Eén van hun doelen is het terugdringen van schoolverlaten, maar ook om ze sociaal weerbaarder te maken, zodat ze zich staande kunnen houden in de maatschappij.
Vanaf Texel is vrijdag 28 juli een transport vertrokken om dit gebouw in te richten. Zo zijn er mee: 40 stapelbedden en 80 matrassen, 80 dekbedden en kussens, alsook beddengoed en handdoeken. Ook tafels en stoelen en voor de keuken een aanrecht, oven, kookplaat met afzuigkap, pannen, servies en andere keukenbenodigdheden, zodat er gekookt kan worden.
Om buiten te spelen is er een trampoline mee en voetballen, voetbalschoenen en shirtjes, skeelers en fietsen.Vooraf hadden we een intensief contact per mail met een Nederlandse, die daar woont over wat er nodig is en zij zal ook voor de verdeling zorgen van de goederen. Zo vertelde zij ook dat op de kleuterschool weinig leerzame materialen waren en dus stuurden we daarvoor veel puzzels en ander educatief speelgoed mee.
Ook is er door vrijwilligers weer heel veel werk verzet om alle hulpgoederen klaar te maken.
Rolstoelen en rollators, waar dringend behoefte aan is,  komen  bij mensen die deze hulp hard nodig hebben.
Voor de arme gezinnen in het dorp is er kleding en schoenen en dekbedden, kussens en matrassen en huisraad.
Dat het vorige transport gesponsord werd door iemand die anoniem wil blijven, stond vermeld in de krant en dat sprak een andere Texelaar erg aan.
Voor zijn 80ste verjaardag vroeg hij alle familieleden om een gift voor dit doel. De jarige zelf voegde er een gulle gift aan toe, zodat het hele transport betaald kan worden. Wat een geweldig initiatief!
Kinderen in een achterstand situatie kunnen hier nooit zonder hulp uit komen en de stichting Hulp Oost Europa Texel wil zich hard maken om deze kinderen te helpen en een kans te geven op een betere toekomst. 

Uw hulp blijft hard nodig voor het volgende transport.  Blijf op de hoogte via ons facebook.

NL18RABO 03625 21 905 t.n.v. Stichting Hulp Oost Europa Texel. (ANBI)

 

Onderstaand ziet u de foto's van het laden (2 foto's) en lossen (3 compositiefoto's)

De reactie op dit transport kunt u hieronder lezen.

 

 

Goedenmorgen,

 bedankt voor de foto, nu weten we wie alles (met vele anderen, dat snappen we) heeft geregeld. Gisterenochtend om tien over half acht belde Sorin mij dat de chauffeur al in Bod was. Wij waren beiden op dat moment onderweg omdat de chauffeur acht uur half negen had gezegd. Toen ik aan kwam rijden was de chauffeur nog aan het parkeren achter het gebouw (7 meter voor de deur waar alles naar binnen moest) en Sorin kwam tien minuten later ook aan. Ondertussen druppelde ook de sjouwers binnen, twee werden er nog uit bed gehaald (letterlijk). In drie uur tijd hadden we alles uitgeladen.

Ik ben gewend aan de transporten van mijn vader en zijn manier van inpakken. Echt in elk laadje vind je nog iets en alles word ook echt optimaal ingepakt. Nou, jullie zijn "familie" van hem want ongelooflijk wat of er uitkwam maar nog meer, hoe of het allemaal ingepakt in de vrachtwagen was en ingepakt in de dozen/zakken. Mijn complimenten voor iedereen.

Het leuke is als je er zelf bij bent en je ook de taal spreekt, je ook verstaat wat of mensen allemaal zeggen. Enkele opmerkingen:

- "Gera, er zitten wel 100 matrassen bij. 100!!!!" 

- "Maken ze alle matrassen schoon voordat ze ze inpakken want ze zijn zo schoon".

- "Wow, een aluminium fiets. Dit zijn pas fietsen!" 

- "Ik heb het nooit uitgesproken Gera, maar een trampoline was mijn wens voor het project"

-"Is dit (de eerste transparante zakken met beddengoed) tweedehands? Deze zijn toch nieuw?"

-"Dit is echt een Godsgeschenk" (over het transport)

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het helemaal eens ben met deze opmerkingen want de goederen zijn echt van goede kwaliteit en zo bruikbaar. Ik ben ook helemaal blij met de puzzels en spelletjes (zeg maar de leermiddelen) die we gekregen hebben. Van het echte "schoolspul". Super! Gisterenavond hebben mijn kinderen de eerste videoband al gekeken :-) Dribbel! Ze hebben genoten! Ik ga met hun de meeste videobanden kijken en de geschikte gaan daarna ook gebruikt worden in mijn project en we gaan ze uitlenen aan een ander Nederlands gezin. Helpt ons namelijk heel veel bij het aanleren van de Nederlandse taal aan onze kinderen.

De grasmachines zijn al in Ghimbav en gisteren probeerden ze ze even te starten en toen deden ze het geen van beiden. Maar daar gaan ze zich de komende dagen op "werpen". In het slechtste geval moeten we er mee heen naar een "service" maar daar zijn de kosten in Roemenie zo wie zo niet te hoog van omdat het arbeidsloon laag is. En de grasmachines lijken het wel "waard" te zijn. 

De kruk gaat de zevende naar zijn nieuwe eigenaar, was ook al zo'n mooie stok. Het is nooit leuk als je een hulpmiddel nodig hebt maar als het dan in ieder geval nog er mooi uitziet, dan scheelt dat veel. 

De spullen voor Lausia staan bij Sorin. Hij heeft ze gisteren al gebeld en ik weet niet of ze ze inmiddels al opgehaald hebben maar dat komt goed.

De puzzels en spellen hebben we trouwens eerlijk verdeeld, dat is ook geregeld :-)

Ik wil jullie allemaal maar jou in het bijzonder namens Sorin en zijn project en namens mijzelf heel hartelijk bedanken voor jullie inzet. Petje af en groot respect. Jullie krijgen nog meer foto's tzt maar eerst moeten vandaag de ramen gewassen worden (vertelde Sorin net) en dan gaan ze beginnen met het opbouwen van de eerste bedden.

Nou, dit was even het verslag van gisteren. Iedereen onze hartelijke groeten, mochten we iets voor jullie kunnen betekenen dan hoor ik het graag.

Een hele fijne dag!

Gera

 

 

 

Foto's mei 2017

Mei 2017

De hele week door worden er goederen gesorteerd en klaargemaakt voor verzending door vrijwilligers van de stichting Hulp OostEuropa Texel.

Zo wordt er elke dag veel werk verzet, maar de kroon op al het werk is toch als er een wagen geladen kan worden, die de goederen brengt naar de mensen in nood in OostEuropa.

Maar geld om zo'n transport te betalen ontbreekt vaak. Dat is een groot probleem, ook omdat er veel goederen binnen komen.

Een particulier, die anoniem wil blijven, bood spontaan aan om dit transport te betalen en zo kon er zaterdag weer 100m2 geladen worden voor Moldavië.

Maandag 21 mei zijn de uitvoerdocumenten opgemaakt aan de grens en toen kon de reis beginnen door Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en voor het weekend verwachten we dat het transport zal aankomen in Moldavië.

Met dit transport gaat een grote partij nieuwe schoenen mee, waaronder veel kinderschoenen, verder veel kleding, dekbedden, linnengoed, huishoudelijke goederen, incontinentiemateriaal, bedden, matrassen, rollators,

kinderwagens, schoolbenodigdheden, een pallet voedsel en ook weer prachtige handwerken gemaakt door ijverige breisters, zoals mutsen, dassen, truitjes en aangeklede poppen.

De hulpgoederen zijn met name bestemd als hulp aan de ouderen, die niet rond kunnen komen van hun pensioen en in grote armoede moeten zien te overleven. Voor kinderen, om ze naar school te helpen en kinderen, die op straat moeten leven in Chisinau. Zo is er heel veel nood,maar gelukkig zijn er vrijwilligers die zich er om bekommeren en wij kunnen hen de middelen daartoe geven. Door een goede contactpersoon in Chisinau weten wij ook zeker, dat de goederen die wij sturen komt bij de mensen, waarvoor ze bestemd zijn. Zo maakt onze hulp een groot verschil voor deze mensen in nood.

Het zou geweldig zijn als er meer broodnodige transporten kunnen volgen.

 NL18RABO 03625 21905 ten name van STICHTING HULP OOSTEUROPA TEXEL  [ met ANBI goedkeuring.]

 

 

 

April 2017