2019

 

TRANSPORT MET HULPGOEDEREN VOOR ARME BEVOLKING

 

In het dorp Vama Vazalui in Roemenië, waar veel mensen geen goede woonruimte hebben, worden huisjes gebouwd, om deze mensen onderdak te bieden.

Vanaf Texel is er voor de inrichting eind maart een transport met hulpgoederen gestuurd,zoals eenvoudige bedden met matrassen en dekens en dekbedden en kussens, zodat deze mensen in elk geval goed kunnen slapen.

Ook kleding en schoenen werden uitgedeeld en wat vooral belangrijk is, is voedsel. Op Texel zijn voedselpaketten gemaakt, die uitgedeeld konden worden en maismeel kon ter plaatse gekocht worden met geld, dat we vanaf Texel stuurden. Maismeel wordt gebruikt, om Polenta te maken, dit voedsel wordt door de armere mensen gegeten, net zoals wij brood eten.

De huisjes, zijn niet groot, maar de mensen zijn er heel gelukkig mee en heel zuinig op alles, vooral nu ze een goed bed hebben gekregen, dit alles wordt heel erg gewaardeerd.

En het geeft de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel weer heel veel voldoening, dat al hun inspanning niet voor niets is geweest, maar dat de hulp bijdraagt aan een betere leefsituatie voor deze mensen.

Met dit transport waren ook rolstoelen en andere hulpmiddelen mee.

Een paar dagen na aankomst was er al een hulpvraag van een familie, die graag met hun vader, die terminaal was, een stukje wilden wandelen en  hiervoor een rolstoel nodig hadden. Dat is toch geweldig, dat deze wens in vervulling kon gaan door dit transport vanaf Texel!

En de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel beamen: Daar doen we het nu allemaal voor!

Helpt u ook mee, om weer een hulptransport mogelijk te maken?

Een bijdrage is welkom op; NL18 RABO 03625 21 905 t.n.v. HULP OOST-EUROPA TEXEL ( met ANBI goedkeuring)

.v. HULP OOST-EUROPA TEXEL ( met ANBI goedkeuring

 

Boekarest februari 2019

 

5000 Daklozen staan er officieel geregistreerd in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië.

Omdat de stad bezocht wordt door vele toeristen is er besloten dat de daklozen moesten verhuizen naar een apart deel van de stad, zodat ze niet zichtbaar zijn voor de vele toeristen.

Onder de daklozen zijn vele gezinnen, die eerst in een huis woonden, maar door omstandigheden op straat terecht zijn gekomen en hier nu moeten zien te overleven.

Vanaf Texel is een contact ontstaan met een groep vrijwilligers in Boekarest en samen spannen wij ons in om deze groep mensen te helpen.

Zo hebben de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel weer heel veel hulpgoederen klaargemaakt en met vereende krachten werd door de ouderen van Texel weer binnen een dag een oplegger van 14 meter lengte gevuld.

Deze week zijn de goederen aangekomen in Boekarest.  Er is veel voedsel meegegaan dat ingezameld is op Texel en toen we hoorden dat er ook veel behoefte is aan paracetamol, boden spontaan enkele mensen aan, om dit te gaan kopen. Dit meeleven is toch hartverwarmend...

Verder zaten in het transport tenten en slaapzakken, alsook matrassen en dekbedden, warme kleding en schoenen, complete kinderbedjes en knuffels.

Vooral aan kinderkleding en schoenen is groot gebrek.

Op het ogenblik vriest het daar nog 10 graden.

Als eerste zijn ze begonnen met het uitdelen van voedsel en daarvan zullen we foto's ontvangen.

Wilt u meehelpen om weer een  hulptransport mogelijk te maken?

Een bijdrage is heel welkom op: NL18 RABO 036 25 21 905 t.n.v. STICHTING HULP OOST-EUROPA  TEXEL ( met ANBI goedkeuring)

 

Brassov 2019

Maandagmorgen vroeg, bereikte het Texelse transport met hulpgoederen Brasov.

Het eerste deel van de hulpgoederen werd gelost bij het dorp Sacele, waar wel 100 gezinnen onder de armoedegrens moeten zien te overleven.

Het belangrijkste voor deze mensen is voedsel en warmte. Zo was er voor deze gezinnen o.a. olie, meel, rijst, bonen, havermout, macaroni en een grote pot pindakaas. Verder warme kleding en schoenen, dekbedden en kussens. Ook waren er bedden en matrassen en huisraad mee.

Toen dit deel van de hulpgoederen gelost was, reed het transport een half uur verder naar Codlea, waar Gera, een Nederlandse vrouw, die daar woont, al op de uitkijk stond. Zij heeft veel contact met de kleuterscholen en daarvoor was veel educatief materiaal mee en telramen en ook kaphoofden.

Voor alle kinderen een mooie gebreide muts met pompoen. En waar ze ook heel blij mee was: een grote doos met snoepgoed, over van de sinterklaas , nou dat wordt smullen geblazen!

Ook de majorettekleding van Texel zal daar weer een mooie bestemming krijgen.

Zo kreeg Gera in 3 dagen tijd, al 4 aanvragen voor krukken; gelukkig konden wij er 3 sturen. En een electrisch fornuis voor een school voor kinderen met een beperking, zodat zij veilig kunnen leren koken. En ook is hier nog vraag naar hulpmiddelen om de spieren te versterken.

Hier vandaan zou het transport verder gaan naar een psychiatrisch ziekenhuis en omdat in dat gebied heel veel sneeuw valt, was al geregeld dat de Gemeente 's morgens vroeg eerst sneeuw zou ruimen, maar nu was het gaan dooien en kondigde een ander probleem zich aan: Op de onverharde wegen, die nu zacht en modderig werden, bestaat de kans, dat de zware auto blijft steken en wegzakt. Zo werd er uiteindelijk gekozen om de goederen voor het ziekenhuis over te laden in een kleinere auto.

Daarbij waren veel matrassen en kussens en wel 150 dekbedden. Dit alles kwam op Texel vlak voor het transport geladen zou worden nog binnen. Omdat wij wisten,dat het beddengoed in het ziekenhuis totaal versleten was en er dus grote behoefte was aan vervanging, is door de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel, met vereende krachten al het beddengoed direct ingepakt, zodat het nog dezelfde dag met het transport mee kon.

Verder is natuurlijk meegegaan, wat al klaar stond, zoals lakens en handdoeken, pyama's en dusters , nachtkastjes en ander ziekenhuismeubilair.

De directeur van het ziekenhuis belde later,om te bedanken voor alle goederen en raakte er niet over uitgepraat,hoe blij hij met alles is.

En het antwoord van de vrijwilligers van de stichting Hulp Oost-Europa Texel is: Nou en daar doen we het allemaal voor!

Help mee en steun ook hulptransporten naar Oost-Europa

NL 18 RABO 036 25 21 905 t.n.v. Stichting Hulp Oost-Europa Texel ( met ANBI goedkeuring) 

Sitemap